Erasmus študenti

oblikovanje j1Ns

Januar - februar 2021

Iz Švedske se je vrnila  Julija Čerček, študentka 1. letnika v programu Oblikovanje materialov, ki je na Švedskem opravljala prakso v zanimivi delavnici. 

Kaj pravi Julija o zanimivi in nepozabni izkušnji?

"Ko sem se prvič usedla na švedski vlak za Moro, me je navdajal občutek zmede, navdušenja, utrujenosti in malo strahu. Za menoj je bil naporen dan z nepričakovanimi dogodki kot na primer manjkajoč kolešček na mojem težkem kovčku in pristanek na odročnem letališču izven Stockholma. A ko sem sedela na vlaku, me je navdal občutek varnosti in stabilnosti. Vzponi in padci so zaznamovali moj prvi dan in nekako tako je teklo moje spoznavanje Švedske.

V petek, 8. januarja, sem se z letalom odpravila v Stockholm in nato z vlakom do male vasice Ryssa, kjer me je čakala družinica s petimi otroki in z mačkom. V ponedeljek sem se spoznala z delavnico v Orsi, kjer sem preživela večino časa svojega bivanja na »Svenskem«. Prvi projekt je bila obnova stare klubske mizice. Delavnica se je po navadi spraznila po dvanajsti uri, zato sem ta čas izkoristila za spoznavanje s stroji. Nastale so žlice različnih velikosti in oblik, noži za maslo, vilice in drugi majhni izdelki. Po obnovi mize sem dobila poseben projekt; izdelavo kapelice. Zamislila sem si koncept preproste hišice v švedskih barvah z nekaj dodatki, ki nakazujejo na posvetno namembnost. Prvič sem izdelovala konstrukcijo, ki potrebuje kompaktno ohišje in tudi estetsko vrednost, kar je zame pomenilo iskanje tehničnih rešitev izven znanja, ki ga že imam. Končen rezultat je bil zadovoljiv, z nekaj vidnimi napakami, ki bodo na naslednji hišici odpravljene.

oblikovanje j2soblikovanje j4s

Med vikendi sem raziskovala prostranosti čudovite Švedske. Uspela sem priti do skoraj čistega severa-Kirune, kjer sem videla nekaj utrinkov severnega sija. Doživela sem švedsko zimo vključno s hladim jezerom in vročo savno. Spoznala sem, kako deluje švedski delovni dan; fika, pol ure dela in ponovno fika. (Fika je čas za kavo in pecivo, kar Švedi jemljejo zelo resno.) Zadnji dan dela sem okusila tudi znano smrdljivo ribo.

oblikovanje j5N

Dva meseca sta stekla tako hitro, kakor da nikoli nisem stopila iz vlaka. Ponovno sedim na vlaku, tokrat v smeri Stockholma in moja zadnja destinacija je enaka kot tista, katero sem zapustila pred dvema mesecema – moj dom v Sloveniji. Spremljajo me novo pridobljena znanja, izkušnje, občutki navdušenja, lepi spomini in volja do nadaljnjih raziskovanj nepoznanih kultur."

oblikovanje j3s

 

hanka l s2

1. OKTOBER 2019

 

Z novim študijskim letom sta v Maribor prišla tudi češka študenta Hanka Drsova in Lukaš Jarkovsky, ki bosta v tem študijskem letu opravljala prakso v mariborskih podjetjih Marles in Studio Habitat. 

Hanka in Lukaš sta študenta Višji odborni škola v Volynah na Češkem, Hanka pa tudi še študentka Tehične fakultete v Zvolenu na Slovaškem. 

Opravljanje prakse v Sloveniji za češka študenta je rezultat večletnega sodelovanja z Višji odborni škola Volyne (Češka) ter hkrati tudi nadaljevanje lanskoletne uspešne izmenjave študentov, ko sta v Mariboru pravtako opravljala prakso češka študenta Barbora Lhotova ter Richard Urban. 

 

Naše uspešno sodelovanje s češko Višjo šolo ter slovaško Tehnično univerzo nadajujemo s skupnim izvajanjem dvoletnega Erasmus projekta na temo CNC tehnologije. Projekt bo zaključen s septembrom 2021.

 

 

franc4

 

29. januar - 1. februar 2018

 

Cyrille Mengin, predavatelj na Francoskih institucijah Groupe ESB in Lycee professional Arago iz mesta Nantes v Franciji, je gostoval na naši Višji strokovni šoli.  Z obema institucijama uspešno sodelujemo že več let, saj obe izobražujeta na področju lesarstva. Hkrati sodelovanje uspešno širimo tudi na področju izmenjave študentov, saj njihovi študenti prihajajo na prakso v Maribor,  ter naši študenti odhajajo na prakso v Francijo.

V sklopu svojega gostovanja je predavatelj Mengin pripravil zanimivo delavnico Wood working management za študente 2. letnika lesarstva in si ogledal tudi naša podjetja Arago Mobilia, Marles hiše, Marles okna in vrata ter razstavni prostor Gorenje.

 

franc11  franc22

Predavatelj Cyrille Mengin in francoska študenta ob ogledu kuhinj v razstavnem prostoru Gorenje

 

filip s

april 2019


Tokrat gostimo Filipa Milenkovića iz Srbije, iz Visoke škole primjenenih strukovnih studija v Vranju, s katero 

smo pripravili skupni projekt Erasmu KA 107, ki vključuje tudi uposabljanje študentov.
Filip opravlja dvomesečno prakso v podjetju Micro+polo (izdelava laboratorijskega pohištva) in je  zelo zadovoljen s svojo izkušnjo v Sloveniji.  

Večletno sodelovanje se bo nadaljevalo še z študijskim obiskom naših predavateljev v Vranju v mesecu maju.

 

dermol tv


KLIK na sliko ali: http://4d.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/174489562
 (od 12:13 dalje)

 

Erasmus mobilnost izmenjave niso samo dogodivščine širom Evrope. So predvsem odlične priložnosti za izpopolnjevanje znanja, pridobivanja novih poznanstev, mreženja …

Če združimo francoski šarm in slovensko marljivost, dobimo zanimivo mešanico uspeha, ki obeta … Miha, držimo pesti! 

studji kauno kolegija litva tehnologija2 Small

Te zanima študij v tujini? Ena izmed možnosti je tudi študij na Kauno kolegija v Kaunasu v Litvi!

Za študij se lahko odločiš kot redni študent ali pa izkoristiš možnosti Erasmus izmenjave.

S Kauno kolegija imamo podpisan mednarodni sporazum, ki omogoča tudi Erasmus izmenjave za študij in prakso. Za študij se lahko odločijo študenti drugega letnika, za prakso pa študenti prvega ali drugega letnika. 

 

Nekaj zanimivih študijskih smeri:

 studij kauno kolegija Litv art sstudji kauno kolegija litva tehnologija s

Več lahko prebereš tukaj.